Blogi

YEL-vakuutus

26.09.2022

Mikä on YEL-vakuutus?

YEL-vakuutus on yrittäjän työeläkevakuutus. Vakuutus on lakisääteinen ja sitä kautta pakollinen suurelle osalle yrittäjistä. YEL-vakuutus määrää paitsi yrittäjän eläkkeen, myös sosiaaliturvan. Toisin kuin suurin osa suomalaisista, yrittäjät eivät pääse nauttimaan samalla tasolla Suomen sosiaaliturvan tarjoamasta turvasta. Tästä syystä yrittäjän on tärkeää ratkaista asia vakuutuksen avulla. YEL-vakuutus tarjoaa paitsi yrittäjälle, myös hänen perheelleen turvaa elämän yllättävissä muuttuvissa tilanteissa.

YEL-vakuutuksesta on hyötyä muun muassa seuraavissa tilanteissa:

 • Yrittäjän jäädessä vanhuuseläkkeelle
 • Yrittäjän jäädessä sairaseläkkeelle
 • Yrittäjän sairastuessa ja hakiessa sairauspäivärahaa
 • Yrittäjän saadessa lapsen ja hakiessa vanhempainpäivärahaa
 • Yrittäjän jäädessä työttömäksi ja hakiessa tähän liittyviä tukia
 • Yrittäjän tulojen vähentyessä opintojen takia ja aikuiskoulutustukea hakiessa
 • Yrittäjän menehtyessä perheen hakiessa perhe-eläkettä.

Mitä tietoja tarvitset YEL-vakuutusta varten ja paljonko vakuutus maksaa?

Eläke- ja sosiaaliturvataso lasketaan yrittäjän työtulojen mukaan, joten tämä tieto on oleellista selvittää YEL-vakuutusta hankkiessa. Työtuloksi ilmoitetaan yrittäjän työpanoksen arvioitu rahallinen arvo. Tulot on arvioitava vähintään 8 261,71 € arvoisiksi vuositasolla, mutta enintään 187 625 €. Arvioinnissa tulee ottaa huomioon myös työtuntien määrä, yrityksen liikevaihto ja yritystoiminnan mahdollinen kausiluontoisuus. Arvioinnissa suositellaan pohtimaan, millaista palkkaa maksaisi samaa taitotasoa edustavalle samaa työtä tekevälle työntekijälleen. Työtuloarviota tulee muuttaa, mikäli yrittäjän työpanos vähenee tai kasvaa, jolloin myös työtulon katsotaan muuttuvan. Tiedon päivittämien varmistaa, että eläkettä kertyy yrittäjän todellisten ansioiden mukaan.

YEL-vakuutusmaksun määräävät neljä asiaa:

 • YEL-työtulosi
 • Vakuutusmaksuprosentti
 • Maksujen eräkuukaudet
 • Toimitko yrittäjänä ensimmäistä kertaa.

YEL-vakuutuksen lakisääteisyyden vuoksi vakuutusmaksuprosentti on sama kaikissa työeläkeyhtiöissä. Sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa vakuutusmaksuprosentin joka vuosi. Lisäksi uusi yrittäjä saa 22 % alennusta YEL-vakuutusmaksusta neljän ensimmäisen yrittäjyysvuoden ajalle. YEL-vakuutus kuuluu myös verovähennyskelpoisiin maksuihin. YEL-vakuutusmaksut voi siis vähentää joko henkilökohtaisesta verotuksestaan tai yrityksen verotuksesta.

Kuka tarvitsee YEL-vakuutuksen?

YEL-vakuutuksen tarvitsee jokainen yrittäjä ja kevytyrittäjä, joka täyttää YEL-vakuutuksen vaatimukset. YEL-vakuutus on hyvä ottaa heti yrittäjyyden alkaessa, vähintäänkin 6 kuukautta yrittäjyystoiminnan alettua. Yrittäjä tai kevytyrittäjä tarvitsee YEL-vakuutuksen seuraavissa tilanteissa:

 • Yrittäjä asuu Suomessa
 • Yrittäjä työskentelee yrityksessään
 • Yrittäjyystoiminta on jatkunut vähintään 4 kuukautta
 • Yrittäjä ei kuulu muun eläketurvan piiriin saman toiminnan perusteella
 • Yrittäjän vuotuinen työtulo on vähintään 8 063,57 €
 • Yrittäjä on 18-68-vuotias
 • Henkilö toimii osakeyhtiön osakkaana johtavassa asemassa, omistaen yksin yli 30 % tai perheenjäsenen kanssa yli 50 % osakkeista tai äänimäärästä
 • Henkilö on avoimen yhtiön yhtiömies ja kommandiittiyhtiön vastuunalainen yhtiömies
 • Jos henkilö työskentelee toiminimellä, vakuutus tehdään ammatinharjoittajalle.

Brokerlink Oy yrittäjien apuna vakuutusasioissa

Brokerlink Oy on erikoistunut tarjoamaan yrityksille vakuutuspalveluita. Brokerlinkillä osataan arvostaa yrittäjien kovaa työtä, ja haluammekin taata omalla työllämme jokaiselle yrittäjälle heidän tarvitsemistaan vakuutuksista parhaat ja vielä parhaaseen mahdolliseen hintaan. Oli yrityksesi pieni tai suuri, tai sinä uusi tai kokenut yrittäjä, autamme sinua mielellämme vakuutusasioissa. Autamme sinua kartoittamaan, mitä muita vakuutuksia yritystoimintasi tarvitsee YEL-vakuutuksen lisäksi.

Vakuutusten kilpailutus varmistaa, että saat juuri sinun tarpeisiisi sopivat vakuutukset parhaalla vakuutusturvalla ja halvimpaan hintaan! Vakuutusmeklarimme tutkii vakuutustarpeesi, ja lähettää vakuutusyhtiöille tarjouspyynnön kyseisistä vakuutuksista. Vakuutusyhtiöt vastaavat pyyntöön saamiensa tietojen perusteella, tarjoten parasta sopimusta, joka heiltä sinun tarpeisiisi löytyy. Meklarin kautta hankittuihin tarjouksiin voi luottaa, sillä jokainen vakuutusyhtiö haluaa pärjätä vakuutusvertailussa mahdollisimman hyvin. Meklari esittelee sinulle saadut tarjoukset, ja auttaa sinua valitsemaan niistä yrityksellesi parhaat. Vakuutusten vertailu ei myöskään ole kallis palvelu, sillä se maksaa vain 50 % kilpailutuksella saavutetusta vakuutussäästöstä ensimmäiseltä vuodelta. Tulevina vuosina et maksa palvelusta enää mitään, vaan säästösumma jää yrityksesi omalle tilille.

Vakuutusten hoitopalvelulla voit puolestasi siirtää kaikki vakuutusasiasi vakuutusmeklari huolehdittaviksi. Meklari hoitaa puolestasi kaikki vakuutuksiin liittyvät juoksevat asiat, kuten vakuutuskirjojen ja -laskujen tarkistamisen, vuotuisen vakuutusturva-analyysin, tarvittavien vakuutusten voimaansaaton ja täyttää kanssasi vielä kaikki vahinkoilmoituksetkin. Palvelu on hyvä jatko vakuutuskilpailutukselle, mutta siitä hyötyvät myös kilpailutuksen väliin jättäneet yritykset, sekä tuoreet yrityksen, joiden vakuutusturva on vielä puutteellinen. Palvelulla tahdomme varmistaa, että vakuutusasiasi sujuvat juuri niin kuin niiden kuuluu, ja saat taatusti korvaukset niistä asioista, joista niitä kuuluu saada.

Asiakkaaksi Brokerlinkille?

Mikäli kiinnostuit vakuutuspalveluistamme, ota yhteyttä asiantuntijoihimme.

Laitetaan vakuutusasiasi kerralla kuntoon!

Sinua palvellen

Brokerlink Oy

Blogikirjoituksen kuva

Ota yhteyttä

Nummikatu 18,
90100, Oulu

+358 40 198 5841 harri.tirkkonen@brokerlink.fi