Blogi

Millaisista syistä vakuutus ei korvaa sattunutta vahinkoa?

19.09.2023

Vakuutus on tärkeä turva vahinkojen varalle. Joskus kuitenkin sattuu siten, ettei vakuutus korvaakaan sattunutta vahinkoa. Mistä tämä johtuu? Millaiset asiat vaikuttavat vahinkojen korvattavuuteen? Onko mitään enää tehtävissä kielteisen korvauspäätöksen jälkeen? Entä kuinka välttää tilanteita, joissa vakuutus ei korvaa sattunutta vahinkoa?

Vahinkojen korvattavuuteen vaikuttavat muun muassa seuraavat asiat:

1. Omavastuu

Syy pienempien vahinkojen korvaushakemusten hylkäykselle löytyy usein omavastuusta. Useille vakuutuksille on asetettu omavastuuraja, joka määrittää summan, mihin asti vakuutuksenottaja on itse velvollinen kustantamaan sattuneen vahingon. Mikäli sattuneen vahingon hintalappu jää pieneksi vakuutuksellesi asetettuun omavastuuseen verrattuna, saattaa vahingon maksaminen jäädä kokonaan sinun vastuullesi. Tällaisten tilanteiden välttämiseksi vakuutusta ottaessa kannattaa aina vertailla, millainen omavastuuraja kunkin vakuutusyhtiön tarjontaan kuuluu.

2. Vakuutusehdot ja rajoitukset

Vakuutuksiin kuuluu aina vakuutusehdot, jotka kannattaa käydä tarkoin läpi jo vakuutusta ottaessa. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää rajoitusehtoihin. Rajoitusehdoissa sanellaan, millaisia vahinkoja vakuutus ei kata. Mikäli sinulle sattunut vahinko on aiheutunut syystä, joka on rajattu vakuutuksen ulkopuolella vakuutusehdoissa, ei vakuutusyhtiösi korvaa vahinkoa. Rajoitusehdoissa saatetaan jättää ulkopuolelle myös tiettyjä osia vakuutuskohteesta, tai esimerkiksi terveysvakuutuksissa tiettyjä hoitomuotoja.

3. Kohdetta ei ole vakuutettu

Toisinaan vastaan sattuu harmillisia tilanteita, joissa kohdetta ei ole joko tahattomasti tai tarkoituksellisesti vakuutettu ollenkaan. Tilanne saattaa syntyä, kun vakuutusmaksuissa yritetään säästää väärin keinoin, tai uudet hankinnat ja toiminnanmuutokset unohdetaan vakuuttaa. Joskus vanhan vakuutuksen luullaan kattavan automaattisesti myös uudet hankinnat. Luonnollisesti vakuutusyhtiö ei voi korvata vakuuttamatonta omaisuutta tai toimintaa. Myöhemmin tässä tekstissä kerromme, kuinka varmistat helpoiten, että kaikki on varmasti vakuutettu.

4. Väärin täytetty vahinkoilmoitus

Vaikka sattunut vahinko olisi kaikin puolin vakuutuksesta korvattava vahinko, ei tämä aina takaa myönteistä korvauspäätöstä. Tällaisessa tapauksessa syy voi olla virheellisesti täytetyssä vahinkoilmoituksessa. Vahinkoilmoitusta täyttäessä kannattaa olla aina tarkkana, millaisia sanavalintoja ilmoitukseen valitsee, ja kuvaileeko vahingon sattumista ja sen laatua varmasti riittävän tarkasti.

5. Laiminlyönnit tai tahallisuus

Toisinaan vahingon saatetaan katsoa johtuvan ennakoinnin tai vastuiden laiminlyönnistä. Tällaisiksi nähdään vahingot, jotka olisi voitu välttää asianmukaisella varovaisuudella tai määrättyjä turvallisuusohjeita noudattaen. Samaan kategoriaan lukeutuvat vahingot, jotka katsotaan korvauspäätösprosessissa tahallaan aiheutetuiksi. Yleensä korvauksenhakija tietää itse, mikäli vahinko on aiheutunut laiminlyönneistä tai tahallisesta toiminnasta, mutta toisinaan tämänkaltainen kielteinen päätös voi johtua myös esimerkiksi virheellisesti täytetystä vahinkoilmoituksesta.

Mitä voin tehdä, jos saan hylkäyksen korvaushakemukselleni?

Kielteinen korvauspäätös ei ole aina viimeinen tuomio, vaan päätökselle voi hakea vielä oikaisua. Ennen oikaisun hakemista sinun kannattaa kuitenkin arvioida realistisesti, onko oikaisun hakeminen aiheellista vai ei. Mikäli syy hylkäykselle löytyy selvästi vakuutusehdoista, ei oikaisun hakemisesta ole yleensä hyötyä. Mikäli päätöksenteossa on kuitenkin sattunut selvä arviointivirhe, tai huomaat itse kuvailleesi vahinkoa epämääräisesti, voit yrittää hakea päätökselle oikaisua selventäen vielä uudelleen, mitä vahinkotapahtumassa on tarkalleen tapahtunut.

Voiko vakuutusyhtiö pimittää korvauksia tahallisesti?

Vaikka vakuutusyhtiöillä on omat ohjeistuksensa vahinkoilmoitusten käsittelyyn ja korvauspäätösten tekemiseen, eivät vakuutusyhtiöt silti voi sanella sääntöjä korvauksille täysin oman mielensä mukaan. Korvauspäätöksiä ohjaa Vakuutussopimuslaki, sekä kunkin asiakkaan kanssa solmittu vakuutussopimus. Sekä asiakkaalla että vakuutusyhtiöllä itsellään on velvollisuus noudattaa vakuutusasioiden hoitamisessa lakia ja solmittuja sopimuksia. Päätökset tehdään aina näihin kahteen perustuen, eikä niiden määräämistä seikoista voida poiketa.

Brokerlink Oy varmistaa, että yrityksesi saa sinulle kuuluvan korvauksen sattuneesta vahingosta

Mikäli olet jo aiemmin saanut vahingoistasi kielteisiä korvauspäätöksiä, tai haluat välttää tällaiset tilanteet heti kättelyssä, kannattaa sinun harkita Brokerlink Oy:n vakuutusten hoitoasiakkaaksi ryhtymistä.

Vakuutusten hoitopalvelumme avulla siirrät kaikki vakuutusasiasi Brokerlink Oy:n hoidettaviksi. Palveluun kuuluu muun muassa:

  • Vahinkoilmoitusten tekeminen puolestasi
  • Vuosittainen vakuutusturva-analyysi
  • Vakuutuslaskujesi ja -asiakirjojesi tarkastaminen
  • Tarvittavien vakuutusten nopea voimaansaatto ja tarvittaessa irtisanominen
  • Kaikkiin vakuutuskysymyksiisi vastaaminen.

Asiantuntijoidemme täyttäessä vahinkoilmoitukset puolestasi varmistat, että vahinkoilmoituksissa käytetty kieli on varmasti vakuutusyhtiön vaatimusten mukaista, eivätkä esimerkiksi virheelliset sanavalinnat ole sinulle kuuluvien korvausten esteenä. Vuotuisen vakuutusturva-analyysimme ansiosta varmistut vuosittain myös siitä, että koko nykyinen omaisuutesi ja toimintasi päätyy varmasti vakuutetuksi. Suositeltavaa kuitenkin on, että asiakkaanamme ilmoitat välittömästi uusista hankinnoistasi tai toiminnanmuutoksistasi suoraan meille. Saatuamme ilmoituksen muutoksista pystymme tekemään uuden arvion vakuutustarpeestasi, ja hankkimaan tarvittavat vakuutukset voimaan mahdollisimman nopeasti.

Mikäli haluat varmistaa kerralla, että vakuutusturvasi on ajan tasalla, ja ettet maksa vakuutuksistasi senttiäkään enempää kuin tarpeen on, suosittelemme sinulle vakuutusten hoitopalvelumme lisäksi vakuutusten kilpailutuspalveluamme. Vakuutusten kilpailutuksella selvitämme yrityksesi nykyisen vakuutustarpeen, ja pyydämme tarjoukset kaikista vakuutusyhtiöistä parhaan ja halvimman vakuutuskokonaisuuden löytämiseksi. Mikäli kuitenkin haluat, pyyntö voidaan suunnata myös vain tiettyihin vakuutusyhtiöihin. Kilpailutuksen yhteydessä selitämme sinulle tarkoin, millaisia etuja ja rajoituksia kuhunkin vakuutustarjoukseen kuuluu.

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme!

Kaikki yhteystietomme löydät klikkaamalla TÄSTÄ!

Brokerlink Oy

Blogikirjoituksen kuva

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Ota yhteyttä

Nummikatu 18,
90100, Oulu

+358 40 198 5841 harri.tirkkonen@brokerlink.fi