Blogi

Kyberhyökkäysten määrä kasvussa - Turvaa kybervakuutuksesta

17.06.2022

Millaisia kyberuhkia yritykseen voi kohdistua?

Kyberuhkat ovat tietoturvauhkia, joihin lukeutuvat muun muassa tietomurrot, kiristys- ja haittaohjelmat, sekä monet muut erilaiset kyberhyökkäykset. Kyberhyökkäysten tavoitteena on usein joko häiritä yrityksen liiketoimintaa tai kalastaa henkilöstö- ja asiakastietoja. Kiristysohjelmat taas yleensä lukitsevat tietokoneen, ja vaativat maksua tietokoneen ja sen sisältämien tietojen käyttöön palauttamisesta. Moni ajattelee, ettei kyberuhka kohdistu heidän liiketoimintaansa, koska heidän tietojärjestelmänsä eivät sisällä mitään ulkopuolisille arvokasta tietoa. Tietomurron motiiviksi riittää kuitenkin myös se, että kyberrikolliselle saatavilla oleva tieto on arvokasta yrityksen sisällä.

Kyberuhkat kohdistuvat lähes jokaiseen yritykseen, joka hyödyntää toiminnassaan teknologiaa ja erilaisia tietokantoja. Uhka ei myöskään poissulje tieltään pieniä yrityksiä, vaan uhka koskettaa sekä suuria että pieniä yrityksiä. Parhaassa tapauksessa hyökkäykset saadaan nitistettyä itsenäisesti, mutta pahimmassa tapauksessa hyökkäys lamauttaa yrityksen liiketoiminnan tai vaurioittaa yrityskuvaa tietovuotojen vuoksi.

 

Kyberhyökkäysten määrä kasvussa

Kyberhyökkäysten määrä on lisääntynyt maailmalla huomattavasti. Hyökkäykset ovat lisääntyneet etenkin Venäjän aloittamien sotatoimien seurauksena. Suomessa kyberhyökkäyksiä kohdistetaan muun muassa valtioneuvostoon ja ministeriöihin, mutta myös monet kaupungit ja yritykset ovat joutuneet kyberhyökkäysten kohteiksi. Suomessa potentiaalinen riski kohdistuu erityisesti Suomen sähkö-, raha- ja tietoliikenteestä vastaaviin yrityksiin. Hyökkäyksiä on tehty myös yrityksiin, jotka ovat keskeyttäneet tai rajoittaneet toimintaansa Venäjällä.

Suurin uhka vaikuttaa kohdistuvan tällä hetkellä suuriin yrityksiin ja toimijoihin, mutta uhan pelätään leviävän yhä edelleen myös kohti pienempiä yrityksiä. Kyberhyökkäyksen kohteeksi vuonna 2019 joutuneen Lahden kaupungin kaupunginjohtaja Pekka Timonen kommentoi Ylelle, että tilanne on jatkuvaa kilpajuoksua hyökkääjien ja turvaajien välillä. Timonen painottaa, että uhkiin on varauduttava hyvissä ajoin, sillä hyökkäystilanteessa on tärkeää saada huippuammattilaiset nopeasti apuun tilanteen korjaamiseksi.

 

Mikä on kybervakuutus?

Kybervakuutus (tai cybervakuutus) on tietoturvavakuutus, joka on kehitetty erilaisten tietoturvauhkien varalle. Maailman muuttuessa myös vakuutusala on muuttunut sen mukana. Eri vakuutusyhtiöt ovat huomioineet kasvavan vaaran yritystoiminnassa luomalla oman versionsa kybervakuutuksesta. Vakuutus voi tarjota apua paitsi taloudellisiin menetyksiin, myös käytännönapua tietomurtotilanteisiin. Kaikkien kybervakuutusten sisältö on yleensä pääpiirteiltään samanlainen, mutta yksityiskohdat ja hinnastot vaihtelevat vakuutusyhtiöittäin.

Kybervakuutus voi tarjota yritykselle muun muassa seuraavia asioita:

  • välineet vahinkojen minimoimiseksi ja korjaamiseksi
  • apua maineen puhdistamisessa ja säilyttämisessä
  • apua välttämättömään tiedottamiseen
  • henkilö- ja luottotietojen valvontaa
  • korvauksen taloudellisista menetyksistä
  • korvauksen tilanteen aiheuttamista kustannuksista.

Hyökkäystä ei kannata jäädä odottamaan, vaan tilanteeseen on parasta varautua niin ajoissa kuin mahdollista. Kybervakuutuksen avulla voi varmistaa, että osaava apu on saatavilla heti tarpeen sitä vaatiessa.

 

Tarvitseeko yrityksesi kybervakuutuksen?

Mikäli yrityksesi tarvitsee kybervakuutuksen, Brokerlink Oy auttaa sinua hankkimaan sellaisen.

Ota yhteyttä vakuutusmeklari Juhani Matilaan:

juhani.matila@brokerlink.fi / 044 238 3616

Kaikki yhteystietomme löydät klikkaamalla TÄSTÄ

 

Turvallisia työskentelyhetkiä toivottaen

Brokerlink Oy

Blogikirjoituksen kuva

Ota yhteyttä

Nummikatu 18,
90100, Oulu

+358 40 198 5841 harri.tirkkonen@brokerlink.fi